Κυρία Πρόεδρε, κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, οφείλω να ομολογήσω ότι έχω ζήσει από κοντά μία μεταρρύθμιση. Εκμεταλλευόμενος και την παρουσία του πρώην Υπουργού Υγείας κ. Νικήτα Κακλαμάνη θέλω να σας πω ότι θυμάμαι πάρα πολύ καλά, όταν είχε έρθει στα Χανιά τότε το 2004 και είχε εξαγγείλει το κλείσιμο του Ψυχιατρείου Χανίων, σύσσωμη η αντιπολίτευση είχε μιλήσει για ψευδεπίγραφες εξαγγελίες και ταφόπλακα στις δημόσιες υπηρεσίες ψυχικής υγείας. Τελικά, όμως, η μεταρρύθμιση προχώρησε και είχε και αποτέλεσμα. Ενώ μέχρι πρότινος ιδιαίτερα οι ασθενείς του Λασιθίου είτε παρέμεναν χωρίς θεραπεία είτε αναγκάζονταν να διανύσουν μεγάλες αποστάσεις μέχρι το Ηράκλειο, σήμερα ο Νομός Λασιθίου έχει και Κέντρο Ψυχικής Υγείας, διαθέτει και Κέντρα Ημέρας και κινητή μονάδα για τις απομακρυσμένες περιοχές.
Επομένως, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, οι καιροί επιβάλλουν να μεταρρυθμιστεί και το πρωτοβάθμιο σύστημα υγείας και δεν μας το επιβάλλει κανένας.
Άρα, κύριε Υπουργέ και κύριοι Εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας, καλά κάνατε και προχωράτε τη μεταρρύθμιση, μία μεταρρύθμιση που κανένας μέχρι σήμερα, παρά τις όποιες νομοθετικές πρωτοβουλίες είχαν ληφθεί στο παρελθόν, δεν είχε υλοποιήσει και σας αξίζουν πραγματικά συγχαρητήρια γι’ αυτό. Διότι δεν μπορούμε να αναγνωρίζουμε ότι υπάρχουν προβλήματα και στο χώρο της υγείας ή της παιδείας ή της δημόσιας διοίκησης και όταν πάμε να τα αλλάξουμε μας λένε «Μην τα αγγίζετε». Ή θα τα αλλάξουμε ή δεν θα τα αλλάξουμε. Ή αναγνωρίζουμε ότι υπάρχει πρόβλημα ή τελικά όλα λειτουργούν καλά.
Άρα, εγώ είμαι από αυτούς που πιστεύουν ότι πρέπει να προχωρήσει η μεταρρύθμιση, ειδικά τώρα που έχει αλλάξει και ουσιαστικά ο ρόλος του ΕΟΠΥΥ, που διαμόρφωσε νέα δεδομένα και καθιστά ακόμη περισσότερο αναγκαία την ανάπτυξη ενός ενιαίου συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.
Τελικά ποια είναι τα προβλήματα στο χώρο της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας; Είναι στη διακυβέρνηση με την υγειονομική περίθαλψη να είναι κατακερματισμένη σε πολλά σημεία, στην ανισοκατανομή του υγειονομικού δυναμικού με πολλούς ειδικούς γιατρούς και λίγους γενικούς οικογενειακούς γιατρούς, στην έλλειψη συνέχειας, στη χάραξη πολιτικής.
Και τι προσδοκούμε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, με το παρόν νομοσχέδιο; Καταρχήν, την αποσυμφόρηση των επειγόντων εξωτερικών ιατρείων των νοσοκομείων, την καλύτερη και ποιοτικότερη και προσβάσιμη φροντίδα υγείας, τον ενεργό ρόλο των κέντρων υγείας, όπου σε συνεργασία με τους οικογενειακούς γιατρούς θα ασχολούνται όχι μόνο με τα προβλήματα υγείας, αλλά με τη βελτίωση της υγείας των πολιτών στην περιοχή ευθύνης τους και θα είναι υπεύθυνα όχι μόνο για την έγκαιρη διάγνωση και τη θεραπεία, αλλά για την πρόληψη, τη διαχείριση των χρόνιων νοσημάτων και των μειζόνων παραγόμενων κινδύνων, την αποκατάσταση και την κατ’ οίκον φροντίδα.
Θα υπάρχει μεγαλύτερη, σαφώς, αξία για τα χρήματα που ξοδεύονται, καλύτερη φροντίδα στο πρώιμο στάδιο της νόσου, καλύτερη και πιο αξιόπιστη και πιο προσωπική σχέση μεταξύ των ασθενών και των επαγγελματιών υγείας, καθώς οι άνθρωποι θα γνωρίζουν τον οικογενειακό τους γιατρό και ο οικογενειακός γιατρός θα ξέρει τα προβλήματά τους.
Η μεταρρύθμιση στον τομέα της υγείας γίνεται με αποκλειστικό σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας των παρεχομένων υπηρεσιών προς τους πολίτες, αλλά και την προετοιμασία του συστήματος υγείας για την αντιμετώπιση των προκλήσεων του μέλλοντος, όπως η γήρανση του πληθυσμού και όχι για να περικόψουμε δαπάνες και για να μειώσουμε το κόστος.
Τέλος, θα ήθελα να αναφερθώ στον ΕΟΠΥΥ και στη σημαντική αλλαγή που επιτελείται στο μεγαλύτερο οργανισμό της χώρας. Μέχρι σήμερα ο ΕΟΠΥΥ λειτουργούσε παράλληλα με το ΕΣΥ με αποτέλεσμα και αλληλοεπικαλύψεις και φυσικά λειτουργούσε σε ένα παρωχημένο μοντέλο πολυκλινικών με άμεση πρόσβαση στους ειδικούς γιατρούς. Οι περισσότερες χώρες του ΟΟΣΑ, καθώς και σταδιακά οι οικονομίες που βρίσκονται σε μεταβατικό στάδιο έχουν απομακρυνθεί από τέτοιες δομές, έχουν διαχωρίσει τις λειτουργίες αγοράς και παροχής υπηρεσιών υγείας. Ο διαχωρισμός αυτός οδηγεί σε πιο αποδοτικές οικονομικές ροές.
Τώρα, ο διαχωρισμός των λειτουργιών του ΕΟΠΥΥ δημιουργεί προφανώς σημαντικές ευκαιρίες στη δημιουργία ενός ενιαίου συστήματος με το Εθνικό Σύστημα Υγείας, στην ελαχιστοποίηση των αλληλοεπικαλύψεων, αλλά και της σπατάλης των πόρων, στον εξορθολογισμό της αγοραστικής λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ, στην απλοποίηση των χρηματοδοτικών ροών και στη δημιουργία ενός πλαισίου στο οποίο οι υγειονομικές περιφέρειες, τα νοσοκομεία, αλλά και τα κέντρα υγείας θα πρέπει να δικαιολογούν τους πόρους που λαμβάνουν βάσει του όγκου εργασίας, της επίδοσης, αλλά και του αποτελέσματος.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, βρισκόμαστε μπροστά σε μία από τις σημαντικότερες πρωτοβουλίες και τις σημαντικότερες μεταρρυθμίσεις που καλείται αυτή η Κυβέρνηση να υλοποιήσει. Όπως είπα και πρωτύτερα, κανένας δεν μας επιβάλλει ούτε τον διαχωρισμό του ΕΟΠΥΥ από αγοραστή και πάροχο σε αποκλειστικό αγοραστή, αλλά ούτε την αποκέντρωση όλων των μονάδων πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας του ΕΣΥ, αλλά και του ΕΟΠΥΥ στις ΔYΠε. Τα πολλαπλά προβλήματα, που όλοι ομολογούμε εδώ και δεκαετίες ότι έχουν στοιχειώσει το ΕΣΥ, είναι αυτά που επιβάλλουν τις αλλαγές.
Όπως είπε πρόσφατα και ο Πρωθυπουργός μας, ο Αντώνης ο Σαμαράς, επανιδρύουμε το ΕΣΥ, τον «γίγαντα αυτόν με τα πήλινα πόδια», τον μετατρέπουμε σ’ έναν πραγματικό γίγαντα, που πια θα στηρίζεται σ’ ένα καθολικό, ενιαίο και ολοκληρωμένο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας για όλους τους πολίτες, χωρίς διακρίσεις, ανεξαρτήτως κοινωνικής, επαγγελματικής, αλλά και ασφαλιστικής κατάστασης.
Τέλος, κύριε Υπουργέ, θα ήθελα να αναφερθώ σε μία τροπολογία, την οποία έχω καταθέσει με τον συνάδελφό μου, τον κ. Βορίδη. Είναι μια διάταξη που διαμορφώνει κατά τρόπο εύλογο και ενιαίο το πλαίσιο πραγματοποίησης των συμψηφισμών που ο ΕΟΠΥΥ πραγματοποιεί με τους κατόχους αδειών κυκλοφορίας φαρμακευτικών σκευασμάτων. Με αυτόν τον τρόπο ενισχύεται η αποτελεσματική και η αποδοτική λειτουργία του Οργανισμού, αυξάνεται προφανώς και η ρευστότητα του Οργανισμού, αποφεύγονται στρεβλώσεις της φαρμακευτικής αγοράς και αδικαιολόγητες δυσμενείς μεταχειρίσεις, ενώ παράλληλα αποφεύγεται η αρνητική εικόνα που παρουσιάζουν Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου και Δημοσίου Δικαίου του Υπουργείου Υγείας με σώρευση οφειλών στους προμηθευτές συχνά υψηλοτέρων από αυτά που οφείλουν αυτοί από τις ανωτέρω αιτίες, με αποτέλεσμα τον άδικο αποκλεισμό τους από τον κατάλογο των αποζημιωμένων σκευασμάτων.
Άρα, είναι ουσιαστικά μία τροπολογία που κινείται στην κατεύθυνση συμψηφισμών οφειλών του δημοσίου προς τις επιχειρήσεις -και πιστεύω ότι είναι και στο πνεύμα των καιρών- βοηθώντας με αυτόν τον τρόπο τον υγιή ανταγωνισμό.
Ευχαριστώ πολύ.