Ομιλία Πλακιωτάκη κατά την συζήτηση του προϋπολογισμού

Ομιλία Πλακιωτάκη κατά την συζήτηση του προϋπολογισμού

Κύριε Υπουργέ και κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ο φετινός Προϋπολογισμός, χωρίς καμία αμφιβολία, καταρτίστηκε μέσα σε ένα περιβάλλον σταδιακής δημοσιονομικής σταθερότητας. Είναι ένας προϋπολογισμός πραγματικός, ρεαλιστικός, ένας προϋπολογισμός που στόχο έχει να οδηγήσει σταδιακά και με σίγουρα βήματα στην ανάπτυξη και στην ανάκαμψη.

Σίγουρα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το 2013 ήταν μία δύσκολη χρονιά κυρίως εξαιτίας των θυσιών του ελληνικού λαού. Όμως, με τη μεθοδικότητα και την αποτελεσματικότητα της σημερινής Κυβερνήσεως κρατήσαμε τη χώρα όρθια, όρθια μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όρθια μέσα στο ευρώ και έχουμε τα πρώτα δείγματα ότι η οικονομία μας σταθεροποιείται. Ανακτούμε εμπιστοσύνη και επιστρέφουμε σε τροχιά ανάπτυξης. Η ύφεση επιβραδύνεται, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών ισοσκελίζεται, οι διαθρωτικές αλλαγές, σύμφωνα και με τη μελέτη του ΟΟΣΑ, προωθούνται, η αξιοποίηση του ΕΣΠΑ ως ποσοστό απορροφήσεως είναι πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και βεβαίως οι δαπάνες εξυπηρέτησης του χρέους έχουν μειωθεί.

Για πρώτη φορά επιτυγχάνονται οι δημοσιονομικοί στόχοι. Αυτό σημαίνει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα είναι υπερδιπλάσιο του εκτιμούμενου αρχικού ποσού, γεγονός που δείχνει ότι μπορούμε πλέον να ζούμε με αυτά που παράγουμε. Δεν χρειάζεται πλέον να δανειστούμε για να αντιμετωπίσουμε τρέχοντα έξοδα. Αυτό αποτελεί και τη βασική, αν θέλετε, στρατηγική επιλογή για τη διεκδίκηση της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους, σύμφωνα με τις αποφάσεις του περασμένου Νοεμβρίου. Άρα και οι εταίροι μας σε αυτό το σημείο οφείλουν να πράξουν τα δέοντα.

Αυτοί οι στόχοι, κυρίες και κύριοι, για κάποιους ήταν ανέφικτοι. Για κάποιους η αποτυχία των προσπαθειών του ελληνικού λαού ήταν η ευχή τους. Εμείς, όμως, πιστέψαμε στις δυνατότητες αυτής της χώρας, παλέψαμε για ένα καλύτερο αύριο και εργαστήκαμε σκληρά με στόχο την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας. Βήμα-βήμα θα προχωρήσουμε και την επόμενη χρονιά, έτσι ώστε να προωθηθούν όλες οι αναγκαίες διαρθρωτικές και θεσμικές αλλαγές για την πάταξη της φοροδιαφυγής, της εισφοροδιαφυγής, τον εξορθολογισμό των προνοιακών επιδομάτων, τις αποκρατικοποιήσεις και βεβαίως την προσέλκυση των επενδύσεων.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, μην προσπαθούμε στη χώρα μας να ανακαλύψουμε ξαφνικά τον τροχό. Οφείλουμε να επενδύσουμε στα στρατηγικά μας πλεονεκτήματα, δηλαδή στη ναυτιλία μας, στον τουρισμό μας, στο γεωπολιτικό και γεωστρατηγικό ρόλο της χώρας μας. Όμως, με δηλώσεις του  τύπου «θα σύρουμε στη δικαιοσύνη τους υποψήφιους επενδυτές» ή με δηλώσεις του τύπου «θα ακυρώσουμε εν εξελίξει συμβάσεις» δεν δημιουργούμε κλίμα πολιτικής σταθερότητας, διότι οι επενδύσεις πρώτα και πάνω απ’ όλα θέλουν κλίμα πολιτικής σταθερότητας.

Είναι γνωστές, βέβαια, οι δηλώσεις και η εχθρότητα του ΣΥΡΙΖΑ προς τους ιδιώτες επενδυτές, αφού επανειλημμένα έχει απειλήσει ότι θα τους διώξει. Και βέβαια, είναι φανατικά κρατικοδίαιτος, αλλά διαφεύγει της προσοχής του ότι το μοντέλο κράτους-επιχειρηματία δεν υπάρχει πουθενά πλέον στον κόσμο, πλην βεβαίως της Βορείου Κορέας, της Κούβας και της Βενεζουέλας.

Θα πρέπει, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, να συμφωνήσουμε τι είδους ανάπτυξη επιθυμούμε, αλλά και ποιες τελικά επενδύσεις θέλουμε. Διότι κάποιοι σε αυτή την Αίθουσα διεκδικούν το μοναδικό προνόμιο να είναι και φιλοπεριβαλλοντολόγοι και οικολογικά ευαίσθητοι. Δεν θα σας αφήσουμε αυτό το προνόμιο. Και τις επενδύσεις θέλουμε, διότι αυτή είναι η μοναδική διέξοδος και προοπτική για την αντιμετώπιση του τεράστιου προβλήματος της ανεργίας και βεβαίως είμαστε και φιλικά περιβαλλοντολόγοι, ενώ μας ενδιαφέρει και η οικολογική ισορροπία.

Ας δούμε, όμως, μερικά πρακτικά παραδείγματα για το πώς μπορεί να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα της ανεργίας και γενικότερα των επενδύσεων. Πρόσφατα στο Υπουργείο Περιβάλλοντος έχει συσταθεί μία επιτροπή με τα συναρμόδια Υπουργεία για τη χωροθέτηση υποθαλάσσιων καταδυτικών πάρκων. Είναι μία προοπτική που απλά εκμεταλλεύεται το τεράστιο συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας μας, που είναι η θάλασσα. Υπάρχουν συγκεκριμένοι επισκέπτες οι οποίοι ουσιαστικά επιθυμούν να ταξιδέψουν σε χώρες που έχουν οργανωμένα καταδυτικά πάρκα. Εμείς, λοιπόν, θα τους δώσουμε αυτή την προοπτική.

Επίσης, χρειάζεται να μπει και τάξη στο λιμενικό σύστημα της χώρας μας. Έγιναν προσπάθειες με βάση τον προηγούμενο νόμο να υπάρξει μία ομογενοποίηση του λιμενικού συστήματος. Όμως, όταν έχουμε δεκατρείς Οργανισμούς λιμένων, ογδόντα δημοτικά λιμενικά ταμεία, δέκα κρατικά λιμενικά ταμεία και χιλιάδες ορφανά λιμάνια, εδώ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα πρέπει να υπάρξει ομογενοποίηση.

Θα πρέπει να δημιουργηθούν ευέλικτα σχήματα υπό τη μορφή των ΑΕ, στελεχωμένα για να μπορούν να εκμεταλλευτούν δημόσιους και ευρωπαϊκούς πόρους. Διότι εάν θέλουμε πραγματικά να γίνουν υποδομές στη χώρα μας, εάν θέλουμε να γίνουν ανταγωνιστικές οι υποδομές μας, θα πρέπει να επενδύσουμε και επειδή οι δημόσιες κρατικές δαπάνες είναι περιορισμένες, θα πρέπει να πάμε στα μοντέλα της παραχώρησης ή των αποκρατικοποιήσεων. Πείτε μου εσείς έναν άλλο τρόπο που μπορούμε να επενδύσουμε και να εκσυγχρονίσουμε τις υποδομές της χώρας μας. Άρα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, νομίζω ότι ήρθε η ώρα να μπορέσουμε να συμφωνήσουμε για το πώς πραγματικά εννοούμε την ανάπτυξη, πού θα πρέπει να επενδύσουμε.

Για όλους αυτούς τους παραπάνω λόγους, κύριε Πρόεδρε, πιστεύω και καταλήγω ότι ο Προϋπολογισμός του 2014 είναι πάνω απ’ όλα πραγματικός, είναι προϋπολογισμός μιας χώρας που δεν μένει στο χθες, αλλά κοιτάζει μπροστά, που τολμά και αλλάζει, είναι η Ελλάδα με Κυβέρνηση Αντώνη Σαμαρά, η νέα Ελλάδα που πιστεύουμε και στηρίζουμε.

Σας ευχαριστώ πολύ.