Ομιλία παράδοσης παραλαβής με τον πρώην Τομεάρχη Ναυτιλίας Σίμο Κεδίκογλου

Ομιλία παράδοσης παραλαβής με τον πρώην Τομεάρχη Ναυτιλίας Σίμο Κεδίκογλου

23-11-2016

ΟΜΙΛΙΑ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΩΗΝ ΤΟΜΕΑΡΧΗ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ

ΣΙΜΟ ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ

 

Αγαπητέ φίλε Σίμο,

Αγαπητοί εκπρόσωποι των έντυπων και ηλεκτρονικών μέσων μαζικής ενημέρωσης,

Αξιότιμοι κυρίες και κύριοι,

Με ιδιαίτερα χαρά και συγκίνηση, αναλαμβάνω τα καθήκοντα του Τομεάρχη Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής της ΝΔ και δεσμεύομαι να συνεχίσω την ήδη επιτυχημένη προσπάθεια του φίλου μου Σίμου Κεδίκογλου, για την ανάδειξη των αδυναμιών της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Ναυτιλίας και την άσκηση εποικοδομητικής αντιπολίτευσης στον Υπουργό κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή.

Επίσης, θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς το Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, για την ύψιστη τιμή που μου έκανε, αναθέτοντάς μου τον αντιπολιτευτικό άξονα πολιτικής του κόμματος, γι’ αυτό το νευραλγικό και δυναμικό τομέα της χώρας μας που είναι ο τομέας της Ναυτιλίας.

Είναι πραγματικά μεγάλη η τιμή, αλλά και η ευθύνη που αναλαμβάνω μαζί με τον καλό συνάδελφο κ. Αθανασίου.

Θεωρώ, ότι το να παρακολουθείς και να παρεμβαίνεις στα πολιτικά δρώμενα ενός τόσο σημαντικού πυλώνα της εθνικής οικονομίας μας, δεν είναι κάτι απλό.

Είναι πραγματικά, μια μεγάλη πρόκληση.

Και σας διαβεβαιώνω, ότι αυτή την πρόκληση θα την κερδίσουμε.

Αξιότιμοι κυρίες και κύριοι,

Από μικρό παιδί μεγάλωσα με τη θάλασσα και ήρθα κοντά με τους ανθρώπους της.

Βίωσα από νωρίς τις χαρές της, αλλά έμαθα και για τις δυσκολίες της, τις πίκρες και τους καημούς που προσφέρει ενίοτε, σε όσους ασχολούνται με αυτήν.

Ως Βουλευτής Λασιθίου, γνωρίζω πολλά από τα σημαντικά θέματα που αφορούν το κόσμο της θάλασσας και της ναυτιλίας γενικότερα, διότι ένα μεγάλο μέρος του εισοδήματος της τοπικής οικονομίας της ιδιαίτερης πατρίδας μου του Λασιθίου, προέρχεται από τη ναυτιλία και από δραστηριότητες που σχετίζονται με τη θάλασσα.

Επίσης, γνωρίζω πολύ καλά τα ζητήματα που αφορούν τα νησιά μας γιατί και εγώ νησιώτης είμαι.

Επιπλέον, γνωρίζω πολύ καλά πολλούς εκπροσώπους φορέων του ναυτιλιακού χώρου και συνδέομαι με  σημαντικούς ανθρώπους από τον εφοπλιστικό κόσμο, διότι το 2009 ήμουν και πάλι Τομεάρχης Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας.

Αξιότιμοι κυρίες και κύριοι,

Γνωρίζουμε όλοι μας, τη συμβολή και την προσφορά της ελληνικής ναυτιλίας στην εθνική οικονομία αλλά και στην προσπάθεια για την ανάταξη της χώρας.

Σε μια δύσκολη οικονομικά συγκυρία που τα πάντα αλλάζουν και το μέλλον είναι αβέβαιο, ο κόσμος της θάλασσας συνεχίζει να ωθεί τη χώρα προς τα εμπρός.

Με τις δράσεις τους ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα και τη καινοτομία της εθνικής μας οικονομίας και συμβάλλουν στην οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας.

Παρά τις προσπάθειές τους όμως, ο χώρος της ναυτιλίας έχει πληγεί ανεπανόρθωτα από τις επιπτώσεις της παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης.

Στη σημερινή δύσκολη εποχή:

  • Όπου ο κόσμος της ελληνικής ναυτιλίας προσπαθεί να διατηρήσει τη πρωταγωνιστική του θέση στα παγκόσμια ναυτιλιακά δρώμενα και να κερδίσει μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς,
  • Όπου η ανεργία έχει πλήξει σε σημαντικό βαθμό τους εργαζόμενους στη Ναυτιλία,
  • Όπου ο ναυπηγοεπισκευαστικός χώρος πνέει τα λοίσθια,
  • Όπου οι θαλάσσιες συγκοινωνίες απαιτούν άμεσα εκσυγχρονισμό,
  • Όπου η αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος απαιτεί τη διάθεση πολλών πόρων και την άμεση παρέμβαση του Λιμενικού και
  • Όπου αναδύονται συνεχώς θέματα που εγείρουν ερωτηματικά για την θαλάσσια ασφάλεια και διαφύλαξη των θαλάσσιων συνόρων της χώρας μας,

απαιτείται διάλογος και εθνική συνεννόηση για τη χάραξη μιας εθνικής στρατηγικής για τη προοπτική της ελληνικής Ναυτιλίας.

Στο πλαίσιο αυτό, πρωταρχικός μας στόχος θα είναι η άσκηση υπεύθυνης και σοβαρής κριτικής και αντιπολίτευσης στον Υπουργό κ. Κουρουμπλή και στους συνεργάτες του.

Τυγχάνει να γνωρίζω τον κ. Κουρουμπλή και ως άνθρωπο, αλλά και ως πολιτικό. Είμαι γνώστης, ότι είναι άνθρωπος της προσφοράς και ότι διακατέχεται από καλές προθέσεις.

Γνωρίζετε όλοι σας πολύ καλά επίσης, ότι είμαι άνθρωπος συναινετικός που με ενδιαφέρει η ουσία της πολιτικής και όχι, η στείρα άρνηση και αντιπαράθεση.

Με βάση το πνεύμα αυτό λοιπόν, θα επιδιώξουμε μια γόνιμη αντιπαράθεση και αντιπολίτευση που βασική της επιδίωξη, θα είναι η στηλίτευση των κακώς κειμένων και πρακτικών των κυβερνώντων και η εξεύρεση λύσεων, για την επίλυση των προβλημάτων της ναυτιλίας μας και η κάλυψη των αναγκών των νησιών μας.

Στη προσπάθεια αυτή, θα επιδιώξουμε συναντήσεις με όλους τους θεσμικούς παράγοντες του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, και μέσα από συνεργασία με σημαντικές προσωπικότητες του χώρου της Ναυτιλίας, θα καταθέσουμε συγκεκριμένες στοχευμένες προτάσεις αναπτυξιακής πολιτικής για την επιβίωση και την πρόοδο της Ναυτιλίας μας.

Οι προτάσεις μας αυτές, θα επιδιώξουμε να ενσωματωθούν στο κυβερνητικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας για τη Ναυτιλία και να αποτελέσουν πυξίδα για την ενίσχυση της δυναμικής και στρατηγικής θέσης της ελληνικής Ναυτιλίας.

Αξιότιμοι κυρίες και κύριοι,

Στη προσπάθεια που ξεκινάμε δεν περισσεύει κανείς. Απαιτούνται συνέργειες και η αξιοποίηση όλων των δυνάμεων που πιστεύουν σε εμάς, στις ιδέες της παράταξής μας και  στη πολιτικής μας.

Για το λόγο αυτό, ζητάμε τη στήριξη και τη δημιουργική συνεργασία όλων σας για να επιλύσουμε τα προβλήματα και να βελτιώσουμε την υπάρχουσα κατάσταση στη Ναυτιλία μας.

Ευελπιστούμε στην αρωγή σας, για να καταστήσουμε τη πολιτική της Νέας Δημοκρατίας κυρίαρχη και να αναδειχθεί η παράταξή μας ως πλειοψηφικό ρεύμα εκσυγχρονισμού και ανανέωσης στον απαιτητικό και δυναμικό κόσμο της ελληνικής Ναυτιλίας.

Τέλος, επιθυμούμε τη συστράτευσή σας μαζί μας, για να επιτύχουμε την επάνοδο της Νέας Δημοκρατίας στη διακυβέρνηση του τόπου και να δώσουμε την ευκαιρία στο Πρόεδρό μας Κυριάκο Μητσοτάκη, να σταματήσει το κατήφορο της χώρας και να μας οδηγήσει στο δρόμο της ανάπτυξης και της ευημερίας.

Σας ευχαριστώ