Ερώτηση με θέμα : Δυσανάλογη αύξηση στις αντικειμενικές αξίες στο Δήμο Αγίου Νικολάου

Ερώτηση με θέμα : Δυσανάλογη αύξηση στις αντικειμενικές αξίες στο Δήμο Αγίου Νικολάου

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς

Τον Υπουργό Οικονομικών κ Ευκλείδη Τσακαλώτο

 

ΘΕΜΑ : “ Δυσανάλογη αύξηση στις αντικειμενικές αξίες στο Δήμο Αγίου Νικολάου

Κύριε Υπουργέ,

Ζήτημα μείζονος σημασίας για την οικονομική ανάπτυξη της ζωής των πολιτών του Δήμου Αγίου Νικολάου, προκαλεί η πρόσφατη ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών για την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων της περιοχής. Όπως προκύπτει, η αναπροσαρμογή αυτή είναι δυσανάλογα αυξημένη σε σύγκριση με τις υπόλοιπες περιοχές της Κρήτης και της χώρας μας γενικότερα.

Η πέρα κάθε λογικής αυτή αύξηση, επιβαρύνει σοβαρά και όλες τις υπόλοιπες πράξεις που αφορούν στα μεταβιβαζόμενα ακίνητα. Η συγκεκριμένη απόφαση, πλήττει κυρίως τους ασθενέστερους οικονομικά συμπολίτες μας, καθώς επιβάλλεται οριζόντια, χωρίς καμία εξαίρεση εν μέσω της οικονομικής κρίσης που μαστίζει τη χώρα μας.

Η τοπική κοινωνία, οι αιρετοί άρχοντες, οι δημοτικές παρατάξεις, οι φορείς της περιοχής, παρακολουθούν με απορία και έκπληξη την παράλογη απόφαση της ηγεσίας του Υπουργείου Οικονομικών, στο πλαίσιο της αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου φοβούμενοι τις οικονομικές επιπτώσεις από την εφαρμογή της συγκεκριμένης απόφασης.

Θα πρέπει να τονίσουμε ότι σύμφωνα με την απάντηση που απέστειλε το Υπουργείο Οικονομικών στο Δήμο Αγίου Νικολάου, ομολογείται ευθέως ότι οι αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών πραγματοποιήθηκαν προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι δημοσιονομικές δεσμεύσεις της χώρας μας προς τους δανειστές. Με απώτερο σκοπό  βέβαια την επίτευξη του τεράστιου δημοσιονομικού πλεονάσματος, που προβλέπεται στο τρίτο αχρείαστο μνημόνιο που υπέγραψε η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Ενδεικτικά παρατίθεται ο παρακάτω πίνακας:

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΙΜΗ ΖΩΝΗΣ 2016

ΦΕΚ 48/Β/2016

ΤΙΜΗ ΖΩΝΗΣ 2018

ΦΕΚ 2192/Β/2018

ΔΙΑΦΟΡΑ
ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΣ(Α΄ΖΩΝΗ)1650200021,2%
ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΣ(Β΄ΖΩΝΗ)1050125019%
ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΣ(Γ΄ΖΩΝΗ)900100011,1%
ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΣ(Δ΄ΖΩΝΗ)6507008%
ΣΧΙΣΜΑ ΕΛΟΥΝΤΑΣ9009505,3%
ΠΛΑΚΑ6507008%
ΤΣΙΦΛΙΚΙ6001250108%

 

 

Κύριε Υπουργέ,

Η δημοτική αρχή του Αγίου Νικολάου, προσπάθησε πολλές φορές να συναντηθεί με τα αρμόδια στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών για να καταθέσει τις ενστάσεις της, όμως αυτό δεν κατέστη δυνατό.

Τέλος σημειώνεται και ο αυταπόδεικτος μη αναπτυξιακός χαρακτήρας της συγκεκριμένης απόφασης, αφού η υπερβολική και αναίτια αύξηση του κόστους απόκτησης ακινήτων θα αποτελέσει τροχοπέδη για την ανάπτυξη της αγοράς ακινήτων στην περιοχή, η οποία το προηγούμενο διάστημα αυξήθηκε και οι περαιτέρω προοπτικές ανάπτυξης της παρουσίασαν ευοίωνα σημάδια.

Τα μέλη της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ είναι υπόλογοι για τις απαράδεκτες και επικίνδυνες πρακτικές που χρησιμοποιούν χωρίς καμία λογική στην εφαρμογή της δημοσιονομικής και οικονομικής πολιτικής στη χώρα μας, γεγονός που καθιστά ανέφικτη την οικονομική ανάπτυξη του τόπου.

Η σύγχυση που επικρατεί στο κυβερνητικό στρατόπεδο και η αποτυχημένη προσπάθεια χάραξης και υλοποίησης αποτελεσματικής πολιτικής, καθιστά τραγελαφική την όλη κατάσταση, πλήττοντας την άμεση και ουσιαστική εξυπηρέτηση των πολιτών αλλά και την συνολικότερη περιφερειακή ανάπτυξη του τόπου μας, που στην εξαιρετικά δύσκολη εποχή που βιώνουμε όλοι μας, εξαιτίας της πολυετούς οικονομικής κρίσης, οι ανάγκες της τοπικής κοινωνίας αντιμετωπίζονται με πλήρη αδιαφορία και παντελή έλλειψη σχεδιασμού και οργάνωσης από την κυβέρνηση.

Κύριε Υπουργέ,

Επειδή στην τοπική κοινωνία του Δήμου Αγίου Νικολάου, επικρατεί έντονη δυσαρέσκεια και μεγάλη ανησυχία τόσο από τα στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης, όσο και από το σύνολο των πολιτών της περιοχής.

Ερωτάται ο Υπουργός;

  1. Με ποια κριτήρια από πλευράς εκτιμητών σχεδιάσθηκε και αποφασίσθηκε η συγκεκριμένη αναπροσαρμογή;
  2. Ελήφθησαν υπόψη τα ιδιαίτερα κριτήρια της κάθε περιοχής;
  3. Πώς προτίθεται το Υπουργείο να αντισταθμίσει το αναπτυξιακό έλλειμμα για την περιοχή;
  4. Tί προτίθεται να κάνει το Υπουργείο για τη διόρθωση των δυσανάλογων αυξήσεων των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, στον Δήμο Αγίου Νικολάου;

 

 

Ο Ερωτών Βουλευτής

 

Γιάννης Πλακιωτάκης