Γ. Πλακιωτάκης στο Circle the med Forum: Η Ελλάδα, το Υπουργείο και το Λιμενικό Σώμα αποτελούν θεματοφύλακες της ασφάλειας και βιωσιμότητας των θαλασσών μας

Γ. Πλακιωτάκης στο Circle the med Forum: Η Ελλάδα, το Υπουργείο και το Λιμενικό Σώμα αποτελούν θεματοφύλακες της ασφάλειας και βιωσιμότητας των θαλασσών μας

Τους ισχυρούς ιστορικούς βιοτικούς, οικονομικούς και πολιτισμικούς δεσμούς της χώρας μας και των Ελλήνων με τη θάλασσα και τους λαούς της Μεσογείου, τόνισε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Πλακιωτάκης, μιλώντας σήμερα σε onlineημερίδα που διοργάνωσε το Circle the Med Forum με θέμα τη διασφάλιση ενός βιώσιμου μέλλοντος για τη Μεσόγειο Θάλασσα.

Στο πέρασμα των αιώνων», υπογράμμισε ο κ. Πλακιωτάλης,«οι Έλληνες έζησαν στη θάλασσα και από τη θάλασσα, η βιώσιμη ανάπτυξη όλων των θαλάσσιων δραστηριοτήτων αποτελεί αυταπόδεικτη επιλογή.

Η ανάπτυξη της γαλάζιας οικονομίας μας», συνέχισε, «στους κεντρικούς τομείς της ναυτιλίας, του θαλάσσιου και παράκτιου τουρισμού, της αλιείας, της νησιωτικής πολιτικής, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αλλά και στα λιμάνια και τις ακτές μας, γίνεται με σεβασμό στις μελλοντικές γενιές της χώρας μας και της Μεσογείου, με βάση τις αρχές της βιώσιμης κυκλικής οικονομίας».

Εξάλλου ο κ. Πλακιωτάκης, αναφέρθηκε και στο έργο του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ), ως απτό παράδειγμα επιτυχημένων πολιτικών που οδηγούν στην οικονομική ανάπτυξη από τη ναυτιλία με σεβασμό στο περιβάλλον.

«Αυτό αποδεικνύει και η πρόσφατη συμφωνία του ΙΜΟ για τα βραχυπρόσθεσμα μέτρα μείωσης των αερίων από τα πλοία», επεσήμανε.

Τέλος, ο κ. Πλακιωτάκης αναφέρθηκε στην ανάγκη σεβασμού του Δικαίου της Θάλασσας, ως αναγκαία συνθήκη για την αποτελεσματική θαλάσσια διακυβέρνηση στη Μεσόγειο.

«Η Ελλάδα, το Υπουργείο και το Λιμενικό Σώμα πιστοί στις αρχές του διεθνούς δικαίου, αποτελούν θεματοφύλακες της ασφάλειας και βιωσιμότητας των θαλασσών μας», κατέληξε.