Γ. Πλακιωτάκης για ναυτικό ατύχημα: Γ. Πλακιωτάκης: Εφ’ όσων προκύψουν ευθύνες, θα αναλάβουμε τις κατάλληλες πρωτοβουλίες

Γ. Πλακιωτάκης για ναυτικό ατύχημα: Γ. Πλακιωτάκης: Εφ’ όσων προκύψουν ευθύνες, θα αναλάβουμε τις κατάλληλες πρωτοβουλίες

Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής στον ΣΚΑΪ, για το ναυτικό ατύχημα έξω από Λιμάνι του Πειραιά:

«Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που δεν θρηνήσαμε απώλεια ανθρώπινης ζωής. Αυτό είναι το πρώτο σημαντικό που πρέπει να επισημάνουμε. Το 2ο είναι ότι υπήρξε άμεση κινητοποίηση του Λιμενικού Σώματος αλλά και των ενόπλων δυνάμεων, μόλις έξι λεπτά αφότου ενημερωθήκαμε για το συμβάν.

Προτού ολοκληρωθεί η προανάκριση, δεν μπορούμε να μιλάμε για αποζημίωση. Εφ’ όσων προκύψουν ευθύνες, θα αναλάβουμε τις κατάλληλες πρωτοβουλίες.

Είναι γεγονός ότι η Τουρκία το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει απομονωθεί διεθνώς. Από την άλλη η Ελλάδα έχει αναπτύξει σημαντική διεθνή ενεργητικότητα και διπλωματία, έτσι ώστε να αναδείξει το πραγματικό πρόσωπο της Τουρκίας και αυτό το κάνει με συγκεκριμένες ενέργειες, όπως με την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στο Ιόνιο, με τη μερική οριοθέτηση με την Αίγυπτο, με σημαντικές ενεργειακές συμφωνίες, οι οποίες αναβαθμίζουν γεωπολιτικά και γεωστρατηγικά τη χώρα μας. Η Ελλάδα έχει αποδείξει σε όλη τη διεθνή κοινότητα, ότι είναι αυτή που σέβεται τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, ενώ από την άλλη, η Τουρκία συνεχίζει να συμπεριφέρεται ως κράτος «πειρατής». Θα πρέπει να σταματήσει όλες αυτές τις προκλητικές ενέργειες και απειλές.

Το Λιμενικό Σώμα, 365 ημέρες τον χρόνο, 24 ώρες το 24ωρο προστατεύουν και φυλάσσουν τα θαλάσσια σύνορά μας στον ύψιστο βαθμό. Έχουμε καταφέρει και έχουμε μειώσει τις μεταναστευτικές ροές σε πολύ σημαντικό βαθμό. Μόνο τον Σεπτέμβριο του 2020 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019 έχουν μειωθεί σε ποσοστό 98%. Το 30% των επιχειρησιακών μέσων και του ανθρωπίνου δυναμικού του Λ.Σ. βρίσκεται στο Ανατολικό Αιγαίο. Τα στελέχη μας, συμπεριφέρονται με όλο τον σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή».